Projezte se s námi ke štíhlosti i lepšímu zdraví

Vánoční cukroví bez výčitek

Facebook
Twitter
LinkedIn
Období vánočních svátků se blíží a s ním i natolik oblíbené vánoční cukroví, které provoní náš domov a dodá těmto dnům tu pravou vánoční atmosféru. S konzumací cukroví však často přichází i výčitky. Celý rok se snažíme držet se na uzdě, najednou ji kolem Vánoc popustíme a pak toho litujeme. Cukroví se však nemusíme zcela vzdávat. Máme pro vás několik tipů jak si během těchto svátků můžete také trochu zamlsat zdravěji a bez výčitek… Jen je samozřejmě třeba i toto vánoční cukroví konzumovat vždy s rozumem a v malém množství.

Oříškové cukroví

150 dkg mletých lískových oříšků

100 dkg kokosového cukru 

20 g celozrnné strouhanky

1 celé vejce

50 ks celých oříšků

Z mletých lískových oříšků, cukru, vejce a strouhanky vypracujeme těsto, z kterého uděláme vždy 3 menší kuličky, doprostřed dáme lískový ořech (doporučuji ho předtím zespodu namočit do vaječného bílku, oříšek poté neodpadává). 

Pečeme na pečícím papíru 40-50 min. v mírně vyhřáté troubě cca 130 C° (spíše pouze sušíme).

Jablkové hrudky

200 g ovesných vloček

2 jablka

2 lžíce kokosového oleje

2 lžíce strouhaného kokosu

hrst rozinek

100 g čokolády s vysokým podílem kakaa

Troubu předehřejeme na 170°C. V mixéru nasekejte vločky najemno a smíchejte se strouhanými jablky, jednou lžící kokosového oleje, strouhaným kokosem a rozinkami. Lžičkou odebírejte hmotu a dávejte na plach vyložený pečícím papírem. Uprostřed vytvořte malý důlek pro čokoládovou náplň a pečte 25-30 minut. Čokoládu rozehřejte se zbývajícím kokosovým olejem a do důlku každé hrudky dejte trochu polevy. Nechte zatuhnout a poté uložte v chladu.

Kešu kuličky

Suroviny na kuličky (asi 21 kuliček):

60 g kešu ořechů

40 g ovesných vloček

15 g strouhaného kokosu

30 g proteinu (Protein drink mix) 25 g kokosového extra panenského oleje

40 g čekankového sirupu (nebo medu) 

10-15 g rumu (nebo rumové esence)

cca 21 ks lískových ořechů

Poleva a zdobení: 40 g bílé kvalitní čokolády (30% a více) menší hrst lyofilizovaného červeného ovoce (maliny, jahody…)

Kešu ořechy, ovesné vločky a strouhaný kokos rozmixujte na „mouku“. Nevadí, když sem tam budete mít i hrubší kousky a směs nebude dokonalé rozmixovaná najemno. Nasypte do mísy a přidejte protein, kokosový tuk, čekankový sirup a rum. Zpracujte v kompaktní hmotu, kterou dejte na chvíli odpočinout do lednice. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Lyofilizované ovoce rozdrťte v hmoždíři nebo v mikrotenovém sáčku pomocí paličky na maso. Kešu směs vyndejte z lednice. Připravte si lískové ořechy. Každý oříšek zabalte do kousku „těsta“ a vytvořte kuličku. Kuličky si naskládejte vedle sebe a lžíci „pocákejte“ bílou čokoládou. Ještě před tím, než poleva zatuhne kuličky posypete rozdrceným ovocem. Nechejte zatuhnout a uchovávejte v uzavíratelné krabičce v lednici, kde vám toto cukroví vydrží minimálně 1 týden.

Kakaové raw kuličky

1 šálek vypeckovaných datlí 

1 lžíci kakaa

1 lžíci kokosového oleje

2 lžíce arašídového másla

¾ šálku kešu 

1-2 lžičky skořice kakao nebo kokos na obalení

V mixéru nejprve rozmixujeme zvolené ořechy na hrubší mouku, až potom přidáme zbytek ingrediencí. Můžete mixovat dál v mixéru či vypracovat těsto rukama. Když už máte kompaktní hmotu, můžete začít tvořit libovolně velké kuličky. Ty poté obalte v kakau nebo kokosu.

Vosí ořechová hnízda

Na vosích budete potřebovat:

60 g kešu ořechů

40 g ovesných vloček

15 g holandského kakaa

30 g proteinu (Protein drink mix)

25 g kokosového extra panenského oleje

40 g medu nebo čekankového sirupu

10-15 g rumu (nebo rumové esence)

pár lžiček 100% ořechového másla

strouhaný kokos na obalení

celozrnné piškoty

Kešu ořechy a ovesné vločky rozmixujze na „mouku“. Přesypete do mísy a přidejte protein, kakao, kokosový extra panenský olej, med, rum nebo rumové aroma. Zpracujte v kompaktní hmotu.

Formičky na úly vysypete vždy kokosem, vtlačte připravenou hmotu, pomocí čínské hůlky udělejte důlek a ten naplňte ořechovým máslem, které můžete i rozprostřít po celém dnu. Přilepte piškot a vyklepněte z formy. Vosí hnízda uchovávejte v chladu.Narozdíl od klasického cukroví vám toto cukroví díky přidanému proteinu nezvedne hladinu krevního cukru, zasytí vás a o Vánocích si ho můžete klidně dopřát jakožto zdravou svačinu.

Datlové pusinky

2 vejce

60 g sušených datlí 

50 g mletých vlašských ořechů

50 g hrubě sekaných vlašských ořechů

50 g hrubě sekaných mandlí

citrón BIO 

2 lžičky jemné obilné kávy

Oddělíme bílky od žloutků a bílky následně vyšleháme do tuhého sněhu. Datle nakrájíme na malé kousky (nebo nahrubo nasekáme). Do sněhu lehce vmícháme nakrájené datle, ořechy a mandle. Z citrónu nastrouháme 1 lžičku citrónové kůry a přidáme ji do hmoty společně s kávou.

Z hmoty tvoříme na plech vyložený pečícím papírem malé kopečky.Pusinky pečeme v troubě vyhřáté na 150°C do světle hněda.