Oříškové cukroví
150 dkg mletých lískových oříšků
100 dkg kokosového cukru
20 g celozrnné strouhanky
1 celé vejce
50 ks celých oříšků
Z mletých lískových oříšků, cukru, vejce a strouhanky vypracujeme těsto, z kterého uděláme vždy 3 menší kuličky, doprostřed dáme lískový ořech (doporučuji ho předtím zespodu namočit do vaječného bílku, oříšek poté neodpadává).
Pečeme na pečícím papíru 40-50 min. v mírně vyhřáté troubě cca 130 C° (spíše pouze sušíme).
Jablkové hrudky
200 g ovesných vloček
2 jablka
2 lžíce kokosového oleje
2 lžíce strouhaného kokosu
hrst rozinek
100 g čokolády s vysokým podílem kakaa
Troubu předehřejeme na 170°C. V mixéru nasekejte vločky najemno a smíchejte se strouhanými jablky, jednou lžící kokosového oleje, strouhaným kokosem a rozinkami. Lžičkou odebírejte hmotu a dávejte na plach vyložený pečícím papírem. Uprostřed vytvořte malý důlek pro čokoládovou náplň a pečte 25-30 minut. Čokoládu rozehřejte se zbývajícím kokosovým olejem a do důlku každé hrudky dejte trochu polevy. Nechte zatuhnout a poté uložte v chladu.
Kešu kuličky
Suroviny na kuličky (asi 21 kuliček):
60 g kešu ořechů
40 g ovesných vloček
15 g strouhaného kokosu
30 g proteinu (Protein drink mix) 25 g kokosového extra panenského oleje
40 g čekankového sirupu (nebo medu)
10-15 g rumu (nebo rumové esence)
cca 21 ks lískových ořechů
Poleva a zdobení: 40 g bílé kvalitní čokolády (30% a více) menší hrst lyofilizovaného červeného ovoce (maliny, jahody…)
Kešu ořechy, ovesné vločky a strouhaný kokos rozmixujte na „mouku“. Nevadí, když sem tam budete mít i hrubší kousky a směs nebude dokonalé rozmixovaná najemno. Nasypte do mísy a přidejte protein, kokosový tuk, čekankový sirup a rum. Zpracujte v kompaktní hmotu, kterou dejte na chvíli odpočinout do lednice. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Lyofilizované ovoce rozdrťte v hmoždíři nebo v mikrotenovém sáčku pomocí paličky na maso. Kešu směs vyndejte z lednice. Připravte si lískové ořechy. Každý oříšek zabalte do kousku „těsta“ a vytvořte kuličku. Kuličky si naskládejte vedle sebe a lžíci „pocákejte“ bílou čokoládou. Ještě před tím, než poleva zatuhne kuličky posypete rozdrceným ovocem. Nechejte zatuhnout a uchovávejte v uzavíratelné krabičce v lednici, kde vám toto cukroví vydrží minimálně 1 týden.
Kakaové raw kuličky
1 šálek vypeckovaných datlí
1 lžíci kakaa
1 lžíci kokosového oleje
2 lžíce arašídového másla
¾ šálku kešu
1-2 lžičky skořice kakao nebo kokos na obalení
V mixéru nejprve rozmixujeme zvolené ořechy na hrubší mouku, až potom přidáme zbytek ingrediencí. Můžete mixovat dál v mixéru či vypracovat těsto rukama. Když už máte kompaktní hmotu, můžete začít tvořit libovolně velké kuličky. Ty poté obalte v kakau nebo kokosu.
Vosí ořechová hnízda
Na vosích budete potřebovat:
60 g kešu ořechů
40 g ovesných vloček
15 g holandského kakaa
30 g proteinu (Protein drink mix)
25 g kokosového extra panenského oleje
40 g medu nebo čekankového sirupu
10-15 g rumu (nebo rumové esence)
pár lžiček 100% ořechového másla
strouhaný kokos na obalení
celozrnné piškoty
Kešu ořechy a ovesné vločky rozmixujze na „mouku“. Přesypete do mísy a přidejte protein, kakao, kokosový extra panenský olej, med, rum nebo rumové aroma. Zpracujte v kompaktní hmotu.
Formičky na úly vysypete vždy kokosem, vtlačte připravenou hmotu, pomocí čínské hůlky udělejte důlek a ten naplňte ořechovým máslem, které můžete i rozprostřít po celém dnu. Přilepte piškot a vyklepněte z formy. Vosí hnízda uchovávejte v chladu.Narozdíl od klasického cukroví vám toto cukroví díky přidanému proteinu nezvedne hladinu krevního cukru, zasytí vás a o Vánocích si ho můžete klidně dopřát jakožto zdravou svačinu.
Datlové pusinky
2 vejce
60 g sušených datlí
50 g mletých vlašských ořechů
50 g hrubě sekaných vlašských ořechů
50 g hrubě sekaných mandlí
citrón BIO
2 lžičky jemné obilné kávy
Oddělíme bílky od žloutků a bílky následně vyšleháme do tuhého sněhu. Datle nakrájíme na malé kousky (nebo nahrubo nasekáme). Do sněhu lehce vmícháme nakrájené datle, ořechy a mandle. Z citrónu nastrouháme 1 lžičku citrónové kůry a přidáme ji do hmoty společně s kávou.
Z hmoty tvoříme na plech vyložený pečícím papírem malé kopečky.Pusinky pečeme v troubě vyhřáté na 150°C do světle hněda.